Ultima 2019

Ultima 2019: Traditions under Pressure

Ultima feirer den moderne musikkens mangfold i hjertet av Skandinavias musikkhovedstad Oslo, ved å knytte fortid og fremtid, nostalgi og fremskritt, folklore og science fiction, som alle møtes i en spektakulær verden av samtidslyd, dans og kunst.

Nordens største festival for ny musikk finner sted mellom 12. og 21. september 2019. Den vil som vanlig arrangeres på mange av Oslos forskjellige spillesteder, i alt fra store konsertsaler til bl.a. kirker, gallerier og utendørs.

Under temaet «Traditions under Pressure» presenterer vi en rekke ekstraordinære musikere, komponister og utøvere fra Norge og utlandet. Temaet som binder flere av årets Ultima-arrangementer sammen handler om den moderne musikkens rolle, om flytting av grenser for hva vi er vant med å lytte til. Utfordrende musikk speiler utfordrende tider: i livet og i kunsten er konvensjoner og tradisjoner i ferd med å undergå radikale forandringer i møte med populistisk politikk, klimakrise, krig, migrasjon og katastrofekapitalisme.

Ultima 2019 inkluderer et stort antall varierte stilarter, lyder, formater og utøvere: fra popkulturelle uttrykksformer som møter avantgardistiske komposisjoner, til høyteknologiske produksjoner med 3D-modellering og virtuelle virkelighetsmaskiner.