Oslo Camerata og Det Norske Solistkor

Kammer
Elektronisk/impro +
lørdag 17. september
Sentralen/Marmorsalen, 16:00
To verk som avslører den skjulte betydningen i hverdagslige lyder, pluss verk av vinneren av Arne Nordheims komponistpris for 2016 Alfred Janson

Rolf Wallin Under City Skin (WP) 
Steve Reich Different Trains
Alfred Janson Nocturne
Tre dikt av Ebba Lindqvist

I Middelalderen var bestiarier bøker som utga seg for å være zoologiske oppslagsverk, mens de i virkeligheten inneholdt bilder av fantastiske hybridskapninger som drager, enhjørninger og kimærer. Til og med dyr som virkelig eksisterer kunne bli tillagt bisarre egenskaper som at «en hund som tråkker på skyggen til en hyene mister røsten» eller at «blodet fra en hanngeit kan smelte en diamant». Rolf Wallins fascinasjon for bestiarier kommer til uttrykk gjennom hans Urban Bestiary (2008) for strykere og surround-anlegg. Under City Skin er basert på samme idé og er en versjon av en cello-konsert skrevet i 2009. Verket stiller spørsmål ved hvorvidt våre moderne omgivelser og objekter – en park om natten, høyhælte sko, kassaapparater, rådhusklokker – fortsatt skjuler kontra-intuitive betydninger i dagens samfunn. I Berlioz berømte bratsjkonsert reiser unge Harold til Italia for å utvide sine horisonter. Her går vår protagonist under huden på byens lyder, i jakten på dens indre kraft.

Rytmikken og de omskiftelige lydmønstrene under en togreise var fylt av betydningsinnhold, mente minimalismens pionér Steve Reich. Different Trains (1988) er en dynamisk ferd langs togskinnene fra kyst til kyst i USA (som Reich i sin barndom foretok flere ganger for å besøke de fraskilte foreldrene sine) helt til nazistenes dødstog som fraktet jødiske fanger til Auschwitz – gjengitt av oppstykkede stemmer fra båndopptak.
Fremførelsen ledsages av et spesiallaget videoverk av Tone Myskja.   

Det blir også utdeling av Arne Nordheims komponistpris for 2016. Verk av prisvinneren Alfred Janson blir fremført.

Oslo Camerata
Det Norske Solistkor
Dirigent 
– Grete Pedersen
Øyvind Bjorå – kunstnerisk leder
Peter Herresthal – fiolin

 

Oslo Camerata og Det Norske Solistkor

Sentralen/Marmorsalen 16:00

Billett 200/100,-