SISU: Xenakis & Grenager (WP)

Kammer
Elektronisk/impro +
torsdag, 20. september
Perkusjonsensemblet SISU fyller 25 år i år og markerer milepælen med utfordrende perkusjonsverk av en av det 20. århundrets mest dynamiske komponister – samt et nytt bestillingsverk.
NB!: Pga. akutte bygningsmessige utfordringer i Kulturkirken Jakob, er konserten torsdag 20/9 kl. 21 flyttet til Marmorsalen på Sentralen! Konsertstart kl. 21.


SISU: Iannis Xenakis & Lene Grenager (WP)
Ny Arena: Sentralen
20/9, kl. 21.00
Bill.: 250/150
Utdeling av Arne Nordheims komponistpris 2018 ved kulturminister Trine Skei Grande

Iannis Xenakis: Bohor
Lene Grenager: Wood and Metal (WP)
Iannis Xenakis: Pléïades

Perkusjonsensemblet SISU fyller 25 år i år. Den tilpasningsdyktige og eksperimentvillige gruppen markerer milepælen ved å fremføre noen utfordrende og detaljrike perkusjonsverk av Iannis Xenakis – en av det 20. århundrets mest dynamiske komponister – samt et nytt bestillingsverk fra en av Norges viktigste musikere, Lene Grenager.

Den gresk-franske komponisten Iannis Xenakis (1922–2001) regnes i dag som en av de mest revolusjonerende drivkreftene i etterkrigsmusikken. Merket av krig og på flukt fra hjemlandet levde Xenakis ut interessene sine for arkitektur, matematikk og antikken ved å skrive dynamisk, strukturert musikk for konvensjonelle og elektroniske instrumenter samt datamaskiner.

Bohor (1962) er et elektroakustisk verk som bygger på legendene om kong Arthur, med blant annet et elektronisk manipulert munnorgel fra Laos og lyden av smykker fra Irak og India. Under Ultima får publikum oppleve stykket i ny tolkning i åtte kanaler av Xenakis-spesialisten Reinhold Friedl.

Tittelen på verket Pléïades (1978), som fremføres av et utvidet SISU med seks perkusjonister og én dirigent, viser til både astronomi og gresk mytologi. I et av tidenes mest essensielle perkusjonsverk brukes blant annet instrumentet sixxen, som ble spesialdesignet av Xenakis til komposisjonen.

Komponist og cellist Lene Grenager er medlem av ensemblene SPUNK og Lemur. Som komponist arbeider Grenager både med akustiske og elektroniske verk med en svært sofistikert tilnærming til støy i musikk. Hennes nye verk for trioen SISU er en hyllest til Xenakis’ lydunivers.

SISU
Bjørn Skansen
Bjørn-Christian Svarstad
Tomas Nilsson (dirigent – Pléïades)

Gjestemusikere – Pléïades:
Anders Kregnes Hansen
Teodor Berg
Kristoffer Almås
Simen Brenden

Reinhold Friedl (elektronikk – Bohor)

Etter konserten arrangeres det en samtale om 25 år med SISU i Gymsalen/Sentralen i 4. etasje. Medvirkende: Lene Grenager, Tomas Nilsson og Rolf Lennart Stensø. Moderator: Thorbjørn Tønder Hansen.

Foto: Lars Igesund

 

SISU: Xenakis & Grenager (WP)

Sentralen/Marmorsalen 21:00

Billett 250/150,-