Barnas Ultimadag (BUD)

En dag full av musikalske oppdagelser, kreativ moro og romutforskning!

Søndag 19. september, kl. 12:00–16:05
100 kr
Utsolgt

Hele bygget

Fisketromming, et robotorkester, en vibrerende tannlegestol og lyden av Verdensrommet: Årets Barnas Ultima blir en festdag full av musikalsk moro og lydeventyr for barn.

BUD er Ultimas egen samtidsmusikkfest for barn. Ta turen til Sentralen for en dag fylt med forestillinger, aktiviteter, konserter og workshops og gode historier. 

Hvelvet

12.00–16.00

Skapia: Lyden av Verdensrommet

Hvordan høres det ut i verdensrommet? Skapias Lyden av verdensrommet lar barna reise i rommet via en installasjon hvor de kan skape et lydbilde av himmelen gjennom å spille inn egne lyder. Barn bidrar til et stadig voksende lydbilde avspilt fra 20 høyttalere gjemt blant skulpturer av planeter og stjerner. Sammen med tegningene deres vil rommet vokse til å bli et kosmisk kollektivt kunstverk.

Vinterhagen

12.00–16.00

The Electric Dentist’s Chair (Good Vibrations)

Selv hvis de hater tannlegen, vil voksne og barn elske lydvibrasjonene som denne eksperimentelle tannlegestolen byr på. Den er modifisert slik at lydene beveger seg inn og rundt omkring i kroppen, og dermed lar deg oppleve musikk på en helt ny måte.

Marmorsalen

12.00–12.30
15.00–15.30

Captain Credible: Emergent Properties

Daniel Lacey, også kjent som Captain Credible, fremfører verket Emergent Properties med sine fantastiske elektromekaniske instrumenter og robotorkester.

13.00–13.30
14.00–14.30

John Andrew Wilhite-Hannisdal og Bálint Laczkó: Torsketromming

Torsketromming er en komposisjon for perkusjonstrioen Pinquins og 3D sound – et mangeårig samarbeid mellom komponistene John Andrew Wilhite-Hannisdal og Bálint Laczkó. De har, i samarbeid med Pinquins, laget et nytt perkusjonsspråk basert på torskens paringsrop. 

P1

13.00–13.45

0–100: Acting and music performance

I 0–100, av Alpaca Ensemble, forteller skuespiller, improvisator og klovn Frode Eggen historier som veves sammen med den musikalske forestillingen til Alpaca Ensemble – med blant annet den unge norske jazzløven, bassist Bjørn Marius Hegge. Alpaca byr på en leken og underholdende blanding av barnerim, Disney-kjenningsmelodier, klassisk jazz og popmusikk.

Alpaca Ensemble: Marianne Lie – cello
Else Bø – piano
Bjørn Marius Hegge – kontrabass, gitar

Gymsalen

12.00, 13.00, 14.00

Manta – dance performance

En dialog mellom musikk, bilde, lys og bevegelse, som smelter sammen til en frydefull musikalsk oppdagelse. Laget for barn mellom 4-24 måneder, er dette en poetisk dans for tre musikere, inspirert av de bemerkelsesverdige undersjøiske bevegelsene til den gigantiske djevelrokken. En installasjon med glasskunst, tre og tekstiler kombineres med musikk basert på både gamle og nye lydbilder.

Klankennest Company

I samarbeid med Småkunstfestivalen 2021 ved Seanse – senter for kunstproduksjon.

For barn mellom 4 mnd og 2 år.
Maks to voksne per barn.
Maks 14 barn per forestilling.

P3

12.00–15.30 (fire forestillinger)

Remake/Drivhuset

G-kraften

Utforsk vitenskapen rundt musikk, akselerasjon, hastighet og tyngdekraft med G-kraft, presentert av Drivhuset. Velg et lydobjekt fra et stort G-formet bord fullt av baller, pendler og virvlende instrumenter. Lag deretter mørke lyder på lange strenger, eller send av gårde baller gjennom en utrolig konstruksjon av takrenner, rør og kanaler, og se dem treffe trommestikker, klosser og klokker på veien.

Gullhallen

12.00–16.00

Remake: Vannverk exhibition

Ultimas årlige Remake-prosjekt oppmuntrer unge mennesker til å engasjere seg i samtidsmusikk ved å skape noe inspirert av et bestemt verk fra festivalprogrammet. I år har studenter innen kunst, design og arkitektur ved Elvebakken VGS (16-19 år) i Oslo gjennomført et prosjekt basert på Vannverk by Marianne Stranger. Resultatet har blitt en utstilling i Gullhallen.

Forstanderskapssalen

14.00–14.36
15.30–16.06

Tumble In the Jungle

Tumble In the Jungle er rettet mot barn fra 2–7 år. På scenen står to dansere og en døv musiker. Vi får innblikk i hverdagen deres gjennom en blanding av absurd humor og poetiske tablåer.

Ide/koreografi/regi: Inger Cecilie Bertrán de Lis
Dramaturgi/ regi: Robert Skjærstad
Dansekunstnere: Cesilie Kverneland og oda Bjørholm( Orginalcast: Julie Moviken og Mikael Rønne)
Musiker/aktør: Rita Lindanger
Komponist: Vidar Løvstad
Scenografi: Carl Nilssen-Love
Kostymedesigner: Signe Vasshus
Rekvisitør: Antti Bjørn
Lysdesigner: Daniel Kolstad Gimle
Duftkonsept.no. Nykr.no
Produksjon og produsent : ICB produksjoner
Støttet av Norsk kulturråd, Fond for lyd og bilde, Extrastiftelse og samproduksjon med Dansens Hus.

I samarbeid med

Skapia, Småkunstfestivalen

Med støtte fra

Sparebankstiftelsen DNB, ULYSSES Network, EUs Creative Europe Programme

Barn under 3 år kommer inn gratis.