Heloisa Amaral blir ny direktør i Ultima

Styret i Ultima Oslo Contemporary Music Festival har ansatt kurator, pianist og musikkforsker Heloisa Amaral som ny direktør og kunstnerisk leder.

Brasilianske Amaral kommer fra stillingen som prosjektleder i det europeiske samtidsmusikknettverket Ulysses og har lang erfaring fra samtidsmusikkfeltet og et bredt norsk og internasjonalt nettverk. Hun tiltrer stillingen 1. februar 2023 i et femårig åremål.

Ultimas styreleder Yngve Slettholm sier:

”Vi er svært glad for å ha ansatt Heloisa Amaral som ny direktør og kunstnerisk leder for Ultima. Hun har en mangefasettert bakgrunn med forankring i norsk musikkliv og et solid internasjonalt perspektiv. Hennes erfaring både som utøver på høyt nivå og innenfor akademia representerer også en stor verdi for oss. Vi ser fram til den videre utviklingen av Ultima under hennes ledelse.”

Heloisa Amaral har vært bosatt i Norge siden 2003 og vært aktiv som frilans pianist og medlem av samtidsmusikkensembler som Duo Hellqvist/Amaral, asamisimasa og Ensemble neoN. Hun har tidligere jobbet som kurator og prosjektleder i både Ultima og Ny Musikk.

Parallelt med sitt virke som musiker og projektleder for Ulysses har Amaral nylig tatt en doktorgrad i kunstnerisk forskning ved Orpheus Institutt i Belgia og Leiden Universitet i Nederland.

Heloisa Amaral sier:
”Det ble en gang i tiden skrevet om Ultima at formålet med festivalen var å bringe nye impulser til en 'liten kultur'. Dette er ikke lenger tilfelle. I dag er Ultima toneangivende for samtidsmusikkscenen nasjonalt og internasjonalt.

Dette skyldes en formidabel innsats fra Ultimas medlemmer og artister. År etter år bidrar disse til å skape et program som utfordrer grensene mellom musikksjangre og kunstarter og som utvikler mer tradisjonelle formater til ny glød.

Hva mer kan Ultima være? I tillegg til å presentere spennende produksjoner vil fokus i I årene som kommer være på 'backstagen'. Sammen med Ultimas artister, publikum og medlemmer vil vi utforske festivalen som et åpent musikkverksted og som et laboratorium for utvikling av kunstneriske prosesser og samarbeid. Hvordan kan Ultima i vår urolige samtid bidra til nye perspektiver på hvordan vi samhandler og relaterer til hverandre og omverdenen?”

Ultimafestivalen er Nord-Europas største festival for samtidsmusikk og finner sted i september hvert år. Ultima er organisert som en stiftelse. 18 institusjoner og organisasjoner fra norsk musikk- og kulturliv er bidragsytere til festivalen og medlemmer av stiftelsens råd.

For mere informasjon kontakt:
Yngve Slettholm, styreleder, yngvesl@hotmail.com, +47 480 82 621
Heloisa Amaral, heloisa@ultima.no, +47 456 67 873


Foto: Ellen Inga / Impossible Situations

Publisert fredag 6. januar 2023