Åpningskonsert Ultima 2021

Ultimas Big Bang-øyeblikk: en kraftfull bønn for Jorden.

Onsdag 15. september, kl. 19:00–20:30
150–490 kr
Utsolgt

Rolf Gupta: Jordens Sang (2019) 

Sopran

Caroline Wettergreen

Dirigent

Peter Szilvay

Ultima åpner med et Big Bang – en kraftfull hyllest og håpefull bønn for vår kjære, skjøre planet.

Komponist og dirigent Rolf Gupta har gjennom dette gnistrende verket prøvd å komponere intet mindre enn jordklodens livssyklus.

Jordens Sang ble bestilt og urfremført i anledning Kristiansand Symfoniorkesters 100-årsjubileum i 2019. Verket ble i 2020 tildelt Kritikerprisen.

Fra det absolutte tomrom til Big Bang og naturens makeløshet, samles Oslo-Filharmonien, dirigent Peter Szilvay, den norske stjernesopranen Caroline Wettergreen, samt Det Norske Solistkor og deres ungdomsensemble, Solistkoret UNG, for å sette vår dyrebare hjemplanets fortid og fremtid i et høylytt kosmisk perspektiv.

Sangtekstene er hentet fra årtusener med spirituelle dikt og nedtegninger, fra eldgamle Rigveda og Bhagavadgita til Friedrich Schillers romantiske verselinjer. Den femte satsen, I am become death, tar for seg menneskenes ødeleggelse av Jorda, og er en henvisning til Robert Oppenheimers forferdede reaksjon på den første atomprøvesprengningen,

Guptas musikk hinter mot eksistensformer som ikke har funnet veien til overflaten, og utnytter hele orkesterets arsenal av lydteksturer, så vel som ytterpunktene av det menneskelige vokaluttrykket.

I samarbeid med

Oslo-filharmonien, Det Norske Solistkor

Fotografi

Julia Naglestad

Rolf Gupta: Jordens Sang

1. Ex nihilo – Die Vorstellung des Chaos
2. … und es war Licht
3. The Hymn of Creation
4. Konnakol Hoquetus
5. I am become Death
6. Epilogue