Ekko – Lena Lindgren og gjester

Diagnose: Digitalt Narcissus-kompleks

Mandag 19. september, kl. 19:00–20:30
100 kr

Ultima og TronTalks leder en høyaktuell debatt om kunstig intelligens, tech-industriens kamp om oppmerksomhet, og hvordan ny musikk kan reflektere disse temaene tilbake til oss.

Panel: Lena Lindgren, Nosizwe Baqwa & Einar Duenger Bøhn
Moderator: Glenn Erik Haugland
Musikere: Sheriffs of Nothingness - Kari Rønnekleiv, fiolin & Ole Henrik Moe, fiolin
& Tomas Nilsson, slagverk

Musikalsk program:
Valentin Silvestrov: Postludium for solo fiolin (1981)
Sheriffs of Nothingness: Muted Birch-logs (2020)
Moe, Rønnekleiv, Nilsson & Haugland: Ekko uten lyd (2022)

TronTalks er et splitter nytt festivalkonsept som mikser ny musikk og kunst med diskusjoner rundt filosofi og kreativitet. TronTalks finner sted i oktober ved fjellet Tron i Tynset og Alvdal, og er et åpent rom der folk kan komme sammen for å lytte og tenke høyt.

I år starter Ultima et nytt samarbeid ved å være vertskap for en helt spesiell TronTalks i Oslo. Med utgangspunkt i journalist og mediekritiker Lena Lindgrens anerkjente bok Ekko (2021), blandes debatt og live musikk for å diagnostisere hvordan algoritmer, kunstig intelligens og digitalt begjær påvirker samfunnet vårt.

"Vi er mange som tenker det samme, samme, samme", skriver Lindgren i Ekko. Boken beskriver hvordan algoritmer og sosiale medier forsterker gruppetenkning og utnytter menneskers behov for å speile hverandres adferd og oppfatninger. Men når likt-tenkende grupper vokser seg for store og sterke, oppstår rivalisering og polarisering, som igjen kan avle vold. Vår tids kritiske mangel på fokus og oppmerksomhet er et resultat av "en økonomi som er basert på overvåkning, styring og salg av den menneskelige oppmerksomheten".

Festivalens grunnlegger, Glenn Erik Haugland, har i tillegg til Lena Lindgren invitert skuespiller og aktivist Noziswe Baqwa og filosof Einar Duenger Bøhn, som nylig ga ut boken Teknologiens Filosofi.

Hvilken rolle kan kunst og musikk spille i denne diskusjonen? Kan dyplytting til musikk hjelpe til å fokusere oppmerksomheten vår, og gjøre oss til mer enn " imiterende maskiner"? Musikeren Ole Henrik Moe og gruppen Sheriffs of Nothingness vil sammen med Tomas Nilsson framføre ny, kontemplativ musikk, blant annet av den ukrainske komponisten Valentin Silvestrov.

Samtalen foregår på norsk.

Lena Lindgren. Foto: Gyldendal forlag.

Sheriffs of Nothingness. Foto: Tania Kelley.

Panel

Lena Lindgren, Noziswe Baqwa & Einar Duenger Bøhn

Moderator

Glenn Erik Haugland

Musikk

Ole Henrik Moe, Sheriffs of Nothingness & Tomas Nilsson

I samarbeid med

TronTalks