Javid Afsari Rad & NOWOR: Bigah

Musikalske grensekryssinger utenfor tid og rom

Lørdag 25. september, kl. 18:00
150–250 kr

Javid Afsari Rad – Bigah (2021, WP)

Et spennende globalt musikkprosjekt som følger ulike musikalske handelsruter.

Det persiske ordet Bigah kan oversettes med «utenfor tid og rom». Komponist og santurspiller Javid Afsari Rads nye verk for Ultima er en kollisjon mellom gamle tradisjonelle instrumenter og en moderne strykekvartett, komposisjon og improvisasjon.

Det samler musikere fra svært ulike geografiske og kulturelle tradisjoner, i en fortrinnsvis improvisert setting. Prosjektet blir en miniversjon av hvordan samfunn og kulturer endres og berikes som resultat av vår tids folkevandringer.

NOWOR ble startet av Rad i 2015, og er et flerkulturelt ensemble bestående av musikere med sin innflytelse fra Iran, Senegal, India og Mali, samt jazzmusikere og klassiske utøvere. 

Rad spiller selv flere ulike instrumenter, med fokus på santuren. Musikere gir seg i kast med fremmede tonearter, rytmer og stemmemetoder, og gjennom dette møtet oppstår nye harmonier. Instrumenter og teksturer fra antikken fornyes og oppdateres for vår moderne tidsalder, og slik lukkes tidsgapet. 

For alle som har opplevd å flytte fra hjemlandet til nye steder, vil det å måtte tilpasse seg nye levemåter og håndtere opplevelsen av å være «på utsiden av tid og rom» være en kjent følelse.

NOWOR (Norwegian World Orchestra)

Javid Afsari Rad – persisk santur, vokal, komponist
Unni Løvlid - vokal
Nanou Coul - vokal
Emilie Lidsheim - fiolin
Harpreet Bansal - fiolin
Inger Hannisdal - fiolin
Maria Quevedo - cello
Adrian Fiskum Myhr - kontrabass
Ibou Cissokho - kora
Michaela Antalová - xylofon, perkusjon
Andreas Bratlie - tablas, perkusjon
Sidiki Camara - perkusjon

Med støtte fra

Sparebankstiftelsen DNB