Missy Mazzoli: The Listeners

Hvor mye er du villig til å ofre for å finne din plass i verden?

Lørdag 24. september, kl. 18:00–21:00
100–800 kr

En opera om vårt desperate behov for tilhørighet, og karismatiske lederes farlige tiltrekningskraft.

Missy Mazzoli: The Listeners (2021, WP)

En mor fra middelklassen i en forstad i det sørvestre USA hører plutselig en slags summelyd i luften, en høyfrekvent støy som bare noen utvalgte - Lytterne - kan høre.

En organisasjon samler seg raskt for å komme til bunns i mysteriet, men møtene deres blir mer og mer kult-aktige og ritualistiske. Det blir snart åpenbart at det lille samfunnet til Lytterne er på vei mot et destruktivt endelikt.

Den Norske Opera & Ballett har, i samarbeid med Chigago og Philadephias operahus, klart å kuppe en av Amerikas største nåtidskomponister, som urframfører sitt viktige nye verk her i Oslo hos Ultima.

The Listeners utforsker hvor langt vi er villige til å gå for å finne en plass i, og en mening med, tilværelsen. Videre ser verket på hvordan karismatiske ledere kan utnytte splittelser i samfunnet. En vedvarende del av den amerikanske identiteten er knyttet til følelsen av å ha oppnådd - og fortjent - suksess og lykke. Men når dette idealet kolliderer med virkelighetens strev og hverdagsliv, er det lett for slue ledere med glitrende løfter å finne ofre blant de ensomme og fortapte.

Missy Mazzoli er en Brooklyn-basert, Grammy-vinnende komponist som er blant de mest innovative og overraskende talentene i New Yorks komponistmiljø. Med sin apokalyptiske forestillingsverden har hun komponert musikk for orkestre, kammergrupper og soundtracks for film og TV for Amazon TV.

Missy Mazzoli. Foto: Marylene Mey.

Musikk

Missy Mazzoli

Libretto (basert på en historie av Jordan Tannahill)

Royce Vavrek

Musikalsk leder

Ilan Volkov

Regi

Lileana Blain-Cruz

Visuell design

Adam Rigg

Kostymer og scenografi

Kaye Voyce

Lysdesign

Yi Zhao

Video

Hannah Wasileski

Koreografi

Raja Feather Kelly

Utøvere

Nicole Heaston, Frøy Hovland Holtbakk, Eirik Grøtvedt, Simon Neal, Håvard Stensvold, Tone Kummervold, Martin Hatlo, Johannes Weisser, Cecilie C. Ødegården, Anne-Marie Andersen, Megan Gryga, Ørjan Bruskeland Hinna, Mihai Florin Simboteanu, Valeska Zürn, Kjersti Kongssund.

Musikere

Barnekoret, Operakoret, Operaorkestret

I samarbeid med

Den Norske Opera & Ballett

Samproduksjon

Opera Philadelphia, Lyric Opera of Chicago og Den Norske Opera & Ballett