Sophia Brous: Mount Analogue – A Provisionally Utopian Live Performance Event

En transformativ reise gjennom sinnets surrealistiske fjellheim

23.–24. september 2022
150–250 kr

Dykk ned i et kaleidoskopisk landskap der teater, film, musikk og interaktiv historiefortelling møtes.

Sophia Brous: Mount Analogue - A Provisionally Utopian Live Performance Event (2022, WP)

Denne verdenspremieren er bestilt av Ultima og samler et internasjonalt ensemble av fremstående kunstnere under ledelse av den australske sjangeroverskridende kunstneren, musikeren og vokalisten Sophia Brous.

Mount Analogue er tilrettelagt for scenen etter inspirasjon fra kortromanen Le Mont Analogue (1952) av den franske surrealisten René Daumal. Verket, skrevet i forfatterens fem siste leveår, var også inspirasjonen bak Alejandro Jodorowkis kultfilm The Holy Mountain (1973). Boken beskriver den filosofiske reisen til et symbolsk fjell. "Portalen til det usynlige må være synlig", skrev Daumal.

Brous' radikale, “provisoriske, episke og utopiske live-event” utforsker muligheten for å virkeliggjøre myter, gjennom en kombinasjon av performance, opplesning, konsert og audiovisuell installasjon. Prosjektet startet i 2018 som det nyeste leddet i et samarbeid mellom den australske kunstneren og vokalisten Sophia Brous, den amerikanske filmkunstneren Ben Russell og den franske lydkunstneren Nicolas Becker. Sistnevnte vant en Oscar i 2021 for lydarbeidet på filmen Sound of Metal.

Trioen foretok en reise gjennom Europa fra Polarsirkelen til Egeerhavet. Målet var å kartlegge en rute mot et fjell, en rute som kulminerte i en rekke performance-stykker og filmer. Mount Analogue er hittil siste stopp på denne eventyrreisen.

Mount Analogue er en 360 graders performance med et omskiftelig landskap med rekvisitter, fysiske lydeffekter, prosjektører, spesiallagede instrumenter og storskala scenografi.

Stykket fungerer som et eksperimentelt arbeidsrom, der performance, tekst, musikk og film bidrar til at hver framføring er unik, og følger en ny vei mot fjellet. Stykket bruker fjellsanger, mystiske gjenstander og slående bildespråk hentet fra Daumals bok, gjennom en kombinasjon av performance, opplesning, konsert og audiovisuell installasjon.

Utforskning, utmattelse og ekstase er alle elementer som sammen med publikums fantasi bidrar til å oppdage veien til det mytiske fjellet.

Kunstnerisk leder, forfatter, utøver

Sophia Brous

Lyddesigner, utøver

Nicolas Becker

Filmregissør

Ben Russell

Musiker, kinetisk lydskulptur, utøver

Tony Buck

Trekkspill, elektronikk, utøver

Camilla Barrett-Due

Skuespiller, utøver

Corinne Jaber, Ivan Cheng

Lyddesign, utøver

Guillaume Malaret

Lyddesign, lydteknikk

Seb Bureau

Scenedesign

Simone Bartholin

Videodesign

Dino Botti

Lysdesign, produksjonsleder

Tanja Ruhl

Regiassistent, dramaturg

Aaron Orzech

Produsent

Francisca Aires

Scenemester

Gig Clarke

I samarbeid med

Den Norske Opera & Ballett

Mount Analogue har blitt utviklet med støtte fra

Ultima, Arts Council Norway, The Watermill Centre New York, Providenza Corsica, Australian Embassy in Copenhagen, Australia Council for the Arts, Institut français de Norvège.