Ultima Context: Kritikk og kansellering: Når kritikere utøver selvsensur

Salong der kritikere deler sine opplevelser av ytringsrommet i scenekunstfeltet

Tirsdag 20. september, kl. 16:00–17:00
Gratis

Visninger og billetter

Tirsdag 20.9.

16:00–17:00
Sentralen (Forstanderskapssalen)
Gratis

Ender kritikere opp med å bedrive selvsensur i frykt for å bli utestengt fra scenekunstfeltet, sosialt så vel som yrkesmessig?


I samarbeid med Norsk Kritikerlag inviterer vi til salong der kritikere deler sine opplevelser av ytringsrommet i scenekunstfeltet.

I lys av de siste årenes debatt rundt Sløseriombudsmannen/ Are Søberg og forestillingen Sløserikommisjonen av scenekunstner Morten Traavik spør vi kritikere om hvordan de opplever ytringsrommet i scenekunstfeltet i dag. Er enkelte meninger og holdninger mer aksepterte enn andre, og hva er konsekvensene av et innsnevret meningsmangfold?

I tillegg vil vi diskutere hvorvidt det finnes kunstverk man som kritiker ikke bør skrive om, hvis man ikke besitter den samme kulturelle bakgrunnen som verket er laget ut fra. Hvordan kan vi være uenige på en måte som er både respektfull og utviklende for kunstfeltet?

Om de medvirkende:
Mariken Lauvstad arbeider som frilans teaterkritiker, kulturskribent og dramaturg, og underviser parallelt ved Teaterhøgskolen og Høyskolen Kristiania. Hun er opprinnelig utdannet performance-skuespiller fra School of Stage Arts i Danmark (2006), har PPU Teater fra Kunsthøyskolen i Oslo (2013) og en mastergrad i internasjonal dramaturgi fra Universitetet i Cape Town (2019).

Aslak Heika Hætta Bjørn er samisk aktivist, kritiker og skribent fra Pasvik. Bjørn vant i 2022 Norsk kritikerlags pris for årets kritikk. Til daglig jobber Bjørn som rådgiver for Rødts stortingsgruppe, og synger i pønkebandet Ondt Blod.

Rania Broud er utdannet musikalartist fra Bårdar Akademiet, teaterviter (BA) og medieviter (MA) fra Universitetet i Bergen (UiB). Rania frilanser som kritiker, dramaturg og regiassistent. Rania sitter for tiden i Ibsenjuryen, Heddajuryen og i faglig utvalg for teater i Kulturrådet.

Hilde Halvorsrød er Ph.D.-stipendiat ved Norges musikkhøgskole og kritiker og fagredaktør i musikk for scenekunst.no. Hun har mastergrad i musikkvitenskap fra Universitetet i Oslo og skuespillerutdanning fra Lee Strasberg Theater and Film Institute i New York.

Frank Rossavik er kommentator i Aftenposten,styremedlem i Fritt Ord og forfatter. Frank har utdannelse innen sammenlignende politikk fra Universitetet i Bergen og internasjonal politikk fra Centre Européen de Recherches Internationales et Stratégiques. Han har blant annet skrevet Best å holde kjeft? En liten bok om ytringsfrihetens krise (2019) og er aktuell med den nye boken De korrekte. Kansellering, identitetspolitikk og presset mot det liberale samfunn.

Samtalen foregår på norsk.

Utøvere

Mariken Lauvstad (moderator), Aslak Heika Hætta Bjørn , Rania Broud , Hilde Halvorsrød , Frank Rossavik

I samarbeid med

Norsk kritikerlag

Støttet av

Fritt ord, Sparebankstiftelsen, Kulturrådet