Ultima Unleashed: Avslutningskonsert

Farvel og fanfare på Ultimas finale

Lørdag 25. september, kl. 20:00
150–250 kr

Dirigent

Ingar Bergby

Vokal

Kirsti Huke, Petter Vågan

Gitar

Petter Vågan

Konserten er dedisert til Geir Johnson. 13.06.1953-16.09.2021

Årets avslutningskonsert byr på KORK, SISU og et bredt spenn av norske komponister.

KORK feirer 75 år som ambassadører for musikalsk mangfold og engasjement for moderne musikk, og presenterer et variert program – fra vokaljazz og modernisme til avantgarde samtidsmusikk.

Konserten er dedisert til Geir Johnson. Det var med stor sorg musikkmiljøet mottok beskjeden om Geir Johnsons bortgang 16. september i år. Han var en uerstattelig del av norsk kulturliv, var med på å starte Ultimafestivalen og fungerte som direktør og kunstnerisk leder fra 1999 til 2009.

Konserten åpner med Arne Nordheims Adieu – et farvel til den store polske komponisten Witold Lutosławski. Nordheim skrev dette korte og inderlige stykket for strykeorkester og klokkeinstrumenter.

KORK fremfører verk av den store norske jazzvokalisten Radka Toneff. Orkesteret utvides for anledningen med vokalist Kirsti Huke og vokalist/gitarist Petter Vågan når de her presenterer et utvalg av Toneffs mest kjente sanger, arrangert av Maja S.K. Ratkje og Jon Øivind Ness.

Som en hyllest til Geir Johnson spiller den norske perskusjonstrioen SISU Finnerud 1, et utdrag av komponistens verk 3.33.33. Verket ble skrevet for SISU, med tekst av Thorvald Steen, og tittelen er en referanse til den finske langrennsløperen Veikko Hakulinens vinnertid i vinterlekene i 1952. Johnson var svært opptatt av vintersport, og dette verket dykker ned i det nasjonale traumet norske tilhengere opplevde da deres egne løpere ble snytt for gullmedaljen av en finne.

Deretter hører vi Rolf Wallins slagverkfanfare Frap.

Bente Leiknes Thorsens Unleash utfordrer orkesteret til å etterligne lyden av barnestemmer, med alle deres følelsesmessige variasjoner, og er også tittelverket på en ny CD-utgivelse av musikken hennes. Konserten avsluttes med et stort nytt bestillingsverk for SISU og Kringskastingsorkestret av Rolf Wallin. Hans nye Mountainwave er en utvidet versjon av det banebrytende verket Stonewave, opprinnelig skrevet for slagverkstrio i 1992.

Arne Nordheim Adieu: Witold Lutosławski in memoriam (1994)

Radka Toneff

Lorelei (1977, arr: Maja S. K. Rakje)
It Don’t Come Easy (1979, arr: Jon Øivind Ness)
Say Something Nice (1979, arr: Maja S. K. Rakje)
Wasted (1982, arr: Jon Øivind Ness)
The Moon Is a Harsh Mistress (1974) 

Pause

Geir Johnson Finnerud 1. Utdrag fra 3.33.33 (2011)

Rolf Wallin
Frap (1998)

Bente Leiknes Thorsen Unleash (2013)

Rolf Wallin
Mountainwave (2021, WP)

I samarbeid med

Kringkastingsorkestret (KORK)