Pytheas Travels

Tøyen Fil og Klafferi I Ergon Ensemble I Maja S.K. Ratkje I Hypercomf

15.–16. september 2023
200–300 kr

Pytheas Travels henter navnet sitt fra en faktisk sjømann fra den greske antikken, som for lenge siden skrev ned beretninger fra sine utrolige sjøreiser. Fortellingene gikk dessverre tapt under den store brannen i Alexandria-biblioteket. Komponist Maja S.K. Ratkje, den greske kunstnerduoen Hypercomf og musikere fra Ergon Ensemble og Tøyen Fil og Klafferi følger i Pytheas kjølvann, fra De greske øyer til eventyrlige Ultima Thule. Resultatet er et turbulent musikalsk cruise som inkluderer overdådige fester, brann ombord, og AI-programmerere på innsiden av magen til en hval.

Scener filmet rundt Hellas’ kystlinje og i Nord-Norge viser både likheter og kontraster mellom de to landskapene, så vel som historiske forbindelser gjennom handel, fiske og turistindustri. En liten kammergruppe spiller en slags moderne, elektronisk loungemusikk på scenen, og gjennom en rekke kuøyer kan man se verden gli forbi. Ta plass på On the Oceans skipsdekk, og gjør deg klar for en reise til en annen verden.

PS: Baren i Vinterhagen åpner en time før forestilling. Prøv deres helt egne Pytheas-cocktailmeny med drinker mikset spesielt for anledningen.

Pytheas Travels er en del av Transmissions, støttet av EØS-midlene og den norske finansieringsordningen 2014-2021. Transmissions er koordinert av Onassis Stegi (Hellas) i partnerskap med Ultima.

ultimAdvisor

Deckchairlover72

●●●●●○

Wow

Gjennom forestillingen vever stemmer, bilder og musikk en fortelling om mytologi, masseturisme og sjøreiser. En tankevekkende pakketur som fikk meg til å tenke på hva masseturisme har kostet planeten vår. Jeg har allerede booket lugaren min for neste år!

CapnBirdseye

●●●●●○

Gøy på sjøen

Trygt plassert i Sentralens marmorhall, foretar du en reise som vil gi deg minner for livet. Jeg likte hvordan salen ble en forlengelse av scenografien, så det føltes som vi satt i skipets spisesal. Opplevelsen var så livaktig at jeg formelig luktet det ramsalte havet og hørte måkeskrik. For en nydelig kveld på havets våg!

Maja Solveig Kjestrup Ratkje I Foto: Ellen Lande Gossner

Hypercomf I Foto: Hypercomf

Tøyen Fil og Klafferi I Foto: Anna-Julia Granberg / Blunderbuss

Konsept og komposisjon

Maja S.K. Ratkje

Konsept og video

Hypercomf 

Musikere

Tøyen Fil og Klafferi og Ergon Ensemble

Høyttaler-stemme

Guri Glans

Pytheas' fortellerstemme

Torbjørn Davidsen

Lyd-, video- og lyssynkronisering live

Trond Kjelsås

Scenelysdesign

Eliza Alexandropoulou

Kostymedesign

Lita Kokkonari

Musikere - lydopptak og video

Manos Ventouras, Andreas-Rolandos Theodorou, Konstantinos Panagiotidis, Dimitris Travlos, Hanne Jones Rekdal, Elena Perales Andreu, Eira Bjørnstad Foss, Marianne Baudouin Lie, Tove Margrethe Erikstad

Musikere - lydopptak

Maja S.K. Ratkje, Amund Sjølie Sveen, Craig Snowden, Richard Burrows

I samarbeid med

Sentralen Mat

Samproduksjon

Onassis Stegi

Med støtte fra

Bergesenstiftelsen, EEA og Norway Grants som del av Transmissions