Time Lost

Ekmeles I Iwo Jedynecki I Hannah Kendall I George Lewis I Therese Birkelund Ulvo

Tirsdag 19. september, kl. 19:30–20:30
200–300 kr

Den eksperimentelle vokalsekstetten Ekmeles slår seg sammen med tre eksepsjonelle komponister i et program som utforsker tid, tap og den afro-amerikanske diasporaen.

George Lewis’ Lone Coast Anacrusis tar utgangspunkt i et dikt av Nathaniel Mackey. Diktet beskriver en strevsom, nomadisk tilværelse mot et bakteppe av dystopiske, druknede landskap som minner om det orkanen Katrina etterlot seg. Musikken nekter å tilby trøst, mens ensomme trekkspillteksturer og oppbrutte vokalfragmenter maner fram ubehaget i en ustabil verden.

Hannah Kendalls This Is But an Oration of Loss bruker rettstranskripsjoner som beskriver hvordan slaver ble massakrert på et skip i 1781. Den forstyrrende musikken inkluderer sitater fra Esekiels bok, ben, sener, hud, munnspill som uttrykker den afro-diasporiske sorgen.

Therese Birkelund Ulvos Timelessness utforsker tidens natur, noe vi mennesker alltid har slitt med å forstå. Verket spekulerer i hvordan tid som går baklengs vil oppleves, gjennom en poetisk miks av hjerteslag og film som viser Norges eldgamle, monumentale fjellandskap.

Program

George Lewis: Lone Coast Anacrusis (2023 WP) basert på et dikt av Nathaniel Mackey, for vokalensemble og akkordion

Hannah Kendall: This Is But an Oration of Loss (2022) for vokalensemble basert på teksten Zong! av M Nourbese Philip

Therese Birkelund Ulvo: Timelessness (2023 WP) for vokalensemble og film

ultimAdvisor

Lostchord

●●●●●○

Flytende overganger

På denne konserten og Pytheas Travels, er det tydelig at det finnes en vannaktig tråd på årets Ultima. Som en fossende elv var George Lewis’ stykke i konstant bevegelse, og den var aldri den samme elven du trådte uti. Faktisk fløt alle kveldens verk sammen i en strøm av minne, frykt og håp.

Aristarchus230BCE

●●●●●○

Uhørte melodier

Dette var en ekstremt kompleks og rørende forestilling. Tekstene var melankolske og gripende. Som en som kan sin gresk, kunne jeg ikke la være å tenke på hvor passende navnet Ekmeles var, som betyr «melodi på utsiden». Ensemblet blåste nytt liv i toner de fleste ignorerer.

BeattheClock24-7

●●●●●○

Tid og tidløshet

Ulvo utforsker tidens mysterier gjennom en kombinasjon av stemmer, puls, pust, og hjerter som slår og stanser. Jeg ble trollbundet. En kollektiv opplevelse av delt tid, i øyeblikket.

Ekmeles | Foto: Bill Wadman

George Lewis I Foto: Maurice Weiss

Hannah Kendall

Therese Birkelund Ulvo I Foto: Elisabeth Emmerhof

Iwo Jedynecki. Foto: Anita Wasik.

Ekmeles

Charlotte Mundy, Eliza Sutherland, Timothy Parsons, Tomas Cruz, Jeffrey Gavett, Steven Hrycelak

Akkordeon

Iwo Jedynecki

Film I Timelessness

Thomas Radlwimmer

Lydteknikk

Manne Madsen

Med støtte fra

Kulturrådet, Mid Atlantic Arts through USArtists International, a program in partnership with the National Endowment for the Arts, the Andrew W. Mellon Foundation, and the Trust for Mutual Understanding.