Trevor Mathison & Black Audio Film Collective

Filmvisning

Mandag 18. september, kl. 18:00–20:30
90 kr

Handsworth Songs (1986, 58 min)

Who Needs a Heart (1991, 78 min)

I forbindelse med Trevor Mathisons besøk på Ultima viser Cinemateket to filmer den britiske lydkunstneren har designet lyd og komponert musikken til. Filmene er regissert av John Akomfrah og produsert av Black Audio Film Collective, som oppsto i 1982 i kjølvannet av offentlige debatter rundt post-kolonialisme og svart identitet/kultur. Kollektivet besto av syv filmskapere og multimediakunstnere som i seksten år produserte ekstraordinære politiske, poetiske og personlige filmer.

Utgangspunktet for Handsworth Songs (1986) var en rekke opptøyer i Birmingham og London som endte i to dødsfall. Filmen er et forsøk på å revurdere mangfold og statusen til ikke-hvite i det britiske samfunnet. Her motstrides forestillingen om at et samfunn deler samme aspirasjoner og uttrykksmåter.

Who Needs a Heart (1991) er en historie om politisk bevissthet og subjektiv transformasjon. Den regnes som Black Audio Film Collectives mest kontroversielle film. Den er en sofistikert gjenfortelling om livet i Londons periferier mellom 1965-75. Filmen utforsker den britiske Black Power-bevegelsens glemte historie.

Trevor Mathisons fengslende og innovative lydlandskap vever sammen musikk av Eric Dolphy, Ornette Coleman, The Art Ensemble of Chicago, Albert Ayler, Anthony Braxton, John Coltrane og rituell musikk fra Tibet, til et samspill av lyd og dialog.

Sjekk ut Mathisons installasjon på Atelier Nord From Signal to Decay Vol. 6 15. - 23. september, og konserten med Mathison og Circuit des Yeux på MUNCH 22. september.

I samarbeid med

Cinemateket, Atelier Nord og MUNCH

Støttet av

Sounds Now / Kreativt Europa