Remake 2022: Ombygging

I den 10. versjonen av Ultima Remake var det Nils Henriks Asheims eventyrlige multimediale prosjekt Organotopia som var utgangspunktet for årets deltakere.

Ultima Remake er et pedagogisk formidlingsprosjekt som introduserer et ungt publikum for samtidsmusikkfeltet. Prosjektet er basert på den enkle ideen om å ta et aktuelt musikkverk og la ungdommene få gjenskape en egen versjon av verket ved å bruke tilgjengelige kreative verktøy og uttrykksformer.

For fjerde år på rad var det en skoleklasse ved Kunst, Design og Arkitektur på Elvebakken videregående skole som fikk muligheten til å være med på Ultima Remake på Ultimafestivalen.

Arkitekt Mira Hahn og elevene utvikler Remake-modellene. Foto: Sigurd Ytre-Arne.

På den første workshopen deltok 60 elever på en presentasjon av referanseverket Organotopia. Arkitektkollektivet Søstra100 presenterte bakgrunnen til verket, fortalte om den sosiale konteksten og nabolagshistoriene som var et utgangspunkt for utviklingen av verket. Komponist og organist Nils Henrik Asheim introduserte elevene for musikken i Organotopia. Elevene ble bedre kjent med orgelet i Paulus kirke, stilte spørsmål og fikk prøve å spille på orgelet med sine tusenvis av store og små piper. Asheim demonstrerte orgelets brede arsenal av lyder og klangfarger, og spilte utdrag av kjente orgelklassikere og egne improvisasjoner.

Nils Henrik Asheim spiller på orgelet i Paulus kirke. Foto: Signe Fuglesteg Luksengard.

Arkitektene i Søstra100, Mira Hahn og Stina Molander Skavlan. Foto: Thomas Isak Jannesønn Johansen.

Nils Henrik Asheim. Foto: Line Owren.

Gjennom våren ble det gjennomført tre samlinger a 4 timer hvor en mindre gruppe elever jobbet med innsamling av historier og fragmenter, utarbeiding av skisser og bygging av sin egen modell. Disse kreative verkstedsprosessene ble ledet av scenograf og arkitekt, Julie Barfod og Mira Hahn fra Søstra100.

Arkitekt og kunstner, Julie Barfod, veileder elever fra Elvebakken videregående skole. Foto: Sigurd Ytre-Arne.

Elevenes pappmodeller og «remake» ble en del av de visuelle monumentene i Organotopia i Birkelunden park under Ultimafestivalen 2022. Noen av elevene fikk lese inn nabolagshistorier, som deretter ble mikset sammen med musikken. 180 elever fra alle tre klassetrinn ved Kunst, design og arkitektur deltok på generalprøven av Organotopia.

Elevene bærer pappmodellene fra skolen til Birkelunden. Foto: Sigurd Ytre-Arne.

Testing av modellene i de rette omgivelsene. Foto: Sigurd Ytre-Arne.

I Birkelunden park med Paulus kirke i bakgrunnen. Foto: Sigurd Ytre-Arne.

Noen av de ferdige monumentene i parken under Organotopia på Ultima 2023. Foto: Signe Fuglesteg Luksengard.

Organotopia på Ultima 2023. Foto: Signe Fuglesteg Luksengard.

I samarbeid med

Støttet av